VETO MAGAZINE

Veto Magazine ir neatkarīgs kultūras izdevums. Žurnāla pamattēmas ir mūzika, mode un māksla. Pieejams preses tirdzniecības vietās par 2.12 €

Born To Be Wild. Dokumentālā dejas izrāde “Noķer mani!”

11150787_390479244474723_5055779883526876540_n

Foto: Inga Plūme

“Akmens, šķēres, papīrīts, viens, divi, trīs!” Tikpat rotaļīga kā šī mūžsenā spēle ir arī Ģertrūdes ielas teātrī skatāmā Kristīnes Vismanes veidotā dokumentālā dejas izrāde “Noķer mani!”, kas pirmizrādi piedzīvoja 18. maijā. Seši aktieri – Iveta Vaivode, Evita Bērziņa, Nauris Bērziņš, Anna Sīle, Viktorija Fomenko un Kate Āne – iejūtas savu bērnu lomās, lai stundas garumā atainotu pasauli, kurā pieaugušie bieži loģiku nesaskata.

Pirmajā brīdī mulsinošā žanra “dokumentālā deja” nozīme tiek atklāta uzreiz, izrādes sākumā video formātā demonstrējot darba īstos aizkadra režisorus – mazo Lukasu, Taīsiju, Emīliju, Oskaru, Katrīnu un Šarloti. Viņu kustības, darbības, reakcijas, emocijas un uzvedību pārņēmušie vecāki uzveduma laikā saspēlējas simbiotiski, gluži kā ik rītu satiekoties kādai bērnudārza grupiņai. Steppenwolf dziesmas “Born To Be Wild” pavadībā seši varoņi uzsāk savas rotaļas, aužot un ārdot draudzību, dinamiski lēkājot, krītot, vārtoties, ļaudami zālē esošajiem skatītājiem (tostarp attēlotā vecuma bērniem) smieties un ironiski savilkt uzacis brīžos, kad atskan kāds visai zvērīgs bļāviens vai sitienam līdzīgi kustību veidojumi.

10502028_390479227808058_8663751200314219078_n

Foto: Inga Plūme

Degsme un “izšautā pulvera” sindroms parādās viscaur izrādē – tāpat kā īstu sešgadnieku enerģijas slūžu mainīgā daba. Vienubrīd pelēkā izrādes grīda pulsē no apdullinošajiem aktieru soļiem, savukārt citā bezpalīdzīgi tiek stutēti mīkstie krēsliņi un sienas, pierimstot straujam asins ritējumam bērnu dzīslās. Kārtīgs bērnības manifests no tiem, kas no bērna kurpēm izkāpuši jau pirms gadiem desmit piecpadsmit. Horeogrāfiski noķert bērna iztēlotās pasaules kārtību nav viegls uzdevums pat viņu vecākiem, tāpēc drosmīgs solis ir to uzvest dejas formā, pieaugušajiem tverot ikvienu kustību un situāciju no bērnu dzīves. Regulāro ķiķināšanu uzveduma laikā pārtrauc domas par mūsu pašu uzvedību – kādi nešpetni ķipari esam mēs, pieaugušie, tikai sitienu, kniebienu, kliedzienu vietā izmantojam citas metodes, lai pievērstu sev uzmanību, iegūtu atzinību vai izrādītu pārākumu.

Izrādes beigās spēļu haosā tiek aicināti arī skatītāji, visiem kopā metoties trakulīgā dejā, bet pateicības kniksi noslēguma video fragmentā taisa paši mazie horeogrāfijas režisori. Mazliet nepabeigtības pēcgarša, bet varbūt pie vainas rotaļas – tās taču nekad nebeidzas, kamēr vien neesi izaudzis.

Par izrādes muzikālo noformējumu rūpējas Rihards Lībietis – dzīvā ģitāras stīgu balss, kas brīžiem notiekošo padara līdzīgu asa sižeta filmai, noteikti ir būtiska uzveduma sastāvdaļa. Savukārt Ievas Kauliņas scenogrāfija izrādei piešķir neitrālu vieglumu. Trīs, divi, viens… lai sākas ķeršana!

Tuvākā izrāde “Noķer mani”, uz kuru iespējams iegādāties biļetes, ir 22. maijā plkst. 19.00. Izmanto iespēju! 

Komentēt

Information

This entry was posted on 21 maija, 2015 by in Apskats, deja, izrāde, Pasākums, Teātris.

Navigācija